«Մի անգամ ֆրանսիացի զույգ էր էկել Մարտունի: Փողոցում ինչ հարցրել են, ոչ ոք ոչինչ չի հասկացել: Մեր բարեկամներից մեկին են հանդիպել, նա էլ զանգել է տղայիս: Գիշերելու տեղ էին փնտրում, տղաս էլ հրավիրել էր մեր տուն: Բամիայով ճաշ հյուրասիրեցի, շատ գոհ էին: Առաջին հյուրերն իրենք էին»,- պատմում է 55-ամյա Սաթենիկ Մանուկյանը, ով այդ հյուրընկալությունից որոշ ժամանակ անց հիմնում է «Գրին Գեյբլս» (
Green gables) հյուրատունը։
Մարտունեցիները Սևանի ավազան են տեղափոխվել Արևմտյան Հայաստանի Ալաշկերտ գավառից 1830-ական թվականներին։ Այսօր էլ նրանցից շատերը դեռ ապրում են ալաշկերտցիների նիստուկացով։ Մարտունին հայտնի է իր հյուրասիրությամբ, Ալաշկերտի յուրահատուկ խոհանոցով:
Սաթենիկ Մանուկյանին նաև գեներով է փոխանցվել հյուրընկալությունը, խոհանոցին վարպետորեն տիրապետելը։ Ցույց տալով իր ձեռքով պատրաստած պահածոները՝ ասում է, որ մասնակցել է նաև խոհարարական դասընթացների, իսկ խոհանոցում ինչ էլ պատրաստում է՝ հիմնականում օգտագործում է սեփական հողամասում աճեցրած բանջարեղենը։
«Նաև մեր սարերից հավաքած բարիքներից եմ ունենում։ Թե՛ բուսակերի, թե՛ ցանկացած այլ ճաշակի համար պատրաստի ամեն ինչ ունենում եմ»,- ասում է նա:
Ինչպես շատ մարտունեցիների, այնպես էլ հյուրատան տիրուհու ավանդական ուտեստը կանեփով տոլման է, որը բուսական ուտեստ է ու պատրաստվում է հատուկ ընթացակարգով: Այն սովորաբար պատրաստել են մեծ կաթսայով Զատկին նախորդող Ավագ ուրբաթ օրը կամ ցուրտ եղանակին ու կերել մի քանի օր։